Bussan 08-09-2019

U18 Koninkrijksteam sluit af met no-hitter

8 SEPTEMBER 2019 Door: Rogier van Zon Categorie: ACTUEELNieuws 2019WK U18
Chris Stuart leidde met drie innings de no-hitter in.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger afgesloten met een bijzondere prestatie. In het Zuid-Koreaanse Busan gooiden de pitchers van Oranje een no-hitter in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika. De winst leverde het Koninkrijksteam op de slotdag van het WK de zesde opeenvolgende overwinning op. Gisteren verzekerde de ploeg van manager Eric de Bruin zich al van de zevende plaats.

De nationale A-ploeg speelt momenteel in Duitsland om plaatsing voor het Olympisch kwalificatietoernooi waar later deze maand een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 kan worden bemachtigd. Als honkbal in 2028 mogelijk terugkeert op de Olympische Spelen, dan heeft de nieuwe lichting daar deze week al een visitekaartje voor afgegeven.

Het Koninkrijksteam maakte in Zuid-Korea indruk met zes overwinningen op rij.
Foto: © WBSC

In Zuid-Korea schitterde de Nederlandse ploeg van coaches Eric de Bruin, Eugene Kingsale, Michael Duursma en Nick Stuifbergen. Het U18 Koninkrijksteam won maar liefst zes wedstrijden op rij en verloor slechts twee wedstrijden, waarvan één in de verlenging tegen de verliezend finalist van de vorige editie. Alleen de nederlaag tegen Canada (11-0) viel groot uit. Dat verlies was ook meteen kostbaar, want daardoor eindigde Oranje met Australië en Canada op een gedeelde tweede plaats en liep de ploeg de Super Round mis op onderling resultaat.

Dromen

De honkballers konden hierna alleen dromen over wat nog meer mogelijk had geweest. Wellicht zelfs een historische medaille, zoals het brons waar Australië vandaag tegen Zuid-Korea om mocht spelen. Vijf dagen geleden was Oranje nog te sterk voor deze Australische ploeg. Met zes overwinningen op rij en een ongeslagen eerste plaats in de troostronde liet Oranje in het tweede deel van het toernooi ieder geval zien wat het in huis had.

Op het U18 wereldkampioenschap maakte het Koninkrijksteam op alle vlakken indruk. Pitchers als Luuk ter Beek, Chris Stuart, Scott Prins en Gio de Graauw waren voor geen enkele slagman bang. Zij kwamen in ruim dertig innings samen tot 37 keer drie slag. De bullpen met onder meer Jiorgeny Casimiri, Naut Kragt, Cal Maduro, Arij Fransen en Sem Lauf, maakten keer op keer het karwei vakkundig af. Samen goed voor vier saves.

Vechtlust

Ruendrick Piternella sloeg tegen Zuid-Afrika zijn vijfde tweehonkslag van dit toernooi.
Foto: © WBSC

En ook aanvallend imponeerde het Koninkrijksteam. Profhonkballer Darryl Collins leidde zijn ploeg met tien hits (.345) en twaalf binnengeslagen punten, terwijl Ruendrick Piternella goed was voor maar liefst vijf tweehonkslagen.

Ook voor dit WK was weer een goede mix samengesteld met spelers uit Nederland en Curaçao. De selectie was aangevuld met talentvolle spelers zoals de tweelingbroers Rainer en Ryson Polonius. Het tweetal staat onder contract van Tampa Bay Rays. Ryson Polonius ontpopte zich tot een gevaarlijke slagman met acht honkslagen (.750), waaronder twee tweehonkslagen, een driehonkslag en een homerun. Maar ook de Curaçaose collegespeler Nathaniel Bentura was met zeven binnengeslagen punten dit toernooi belangrijk. Maar bovenal liet Oranje vechtlust en spelplezier zien waarmee spelers als Leandro Anasagasti, Mick Vos, Max Kops en vooral Tyriq Kemp het Koninkrijksteam tien dagen lang een genot maakten om naar te kijken in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark.

No-hitter

Ryson Polonius scoorde tegen Zuid-Afrika tweemaal.
Foto: © WBSC

Alles kwam vandaag nog eenmaal samen in de laatste wedstrijd van dit toernooi tegen het nog puntloze Zuid-Afrika. Terwijl het Koninkrijksteam met elf hits in zes innings een 10-0 overwinning bij elkaar sloeg, zorgden pitchers Chris Stuart, Naut Kragt en Sem Lauf voor een unieke prestatie. Het drietal kwam samen tot een no-hitter en stond slechts drie tegenstanders met een vrije loop toe op de honken. Startend pitcher Chris Stuart gooide in drie innings bovendien maar liefst zes keer drie slag. Daarmee liet de speler van Amsterdam Pirates zijn tegenstander volkomen kansloos.

Zuid-Afrika kreeg vandaag slechts één kleine kans. In de tweede inning kreeg de ploeg lopers op de honken na geraakt werper en vier wijd. De eerste honkloper werd hierna bij een poging het derde honk te stelen direct uitgegooid door catcher Nathaniel Bentura, waarna Stuart met twee strikeouts op rij een einde maakte aan de slagbeurt. Na de laatste Zuid-Afrikaanse honkloper werden zelfs dertien tegenstanders op rij uitgeschakeld voordat Sem Lauf in de zesde inning door geraakt werper pas de volgende loper weer toeliet op de honken. Met een prachtig dubbelspel na een vangbal van korte stop Ryson Polonius was ook dit gevaar geweken. Uiteindelijk wist geen enkele speler van Zuid-Afrika veilig het derde honk te bereiken.

All World Team

Darryl Collins (vierde van rechts) na zijn uitverkiezing voor het All World Team.
Foto: © WBSC

De laatste wedstrijd uit de troostronde was vooraf al ingekort tot zeven innings en werd vanwege het verschil in punten na zes innings beëindigd. Op het moment dat Nick Hofer (2 uit 3) in de zesde inning met zijn walk-off honkslag Ruendrick Piternella (2 uit 4) voor het tiende punt over de thuisplaat sloeg, had Oranje nog maar één uit. Ryson Polonius (2 uit 2) en Darryl Collins (1 uit 3) kwamen beiden dit duel tot een driehonkslag. Polonius scoorde daardoor in de eerste inning het eerste punt, terwijl Collins met zijn driepitter in de vierde inning twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. Ook Tyriq Kemp (2 uit 4), Rainer Polonius (1 uit 3) en Max Kops (1 uit 4) sloegen tegen Zuid-Afrika een honkslag.

De zevende plaats tijdens deze 29e editie van het U18 wereldkampioenschap was voor Nederland de beste eindklassering sinds de zesde positie in 2010. Zesmaal eerder werd een zevende plaats behaald. Eerder gebeurde dat in 1981, 1990, 1993, 1994, 1995 en 1996. De finale werd met 1-2 door Taiwan gewonnen van de Verenigde Staten, waarmee de Taiwanese honkballers voor het eerst sinds 2010 weer de wereldtitel veroverden. De vier edities tussen 2012 en 2017 werden gewonnen door de Verenigde Staten. Na afloop van de finale werd Darryl Collins uitgeroepen tot beste linksvelder van het toernooi. Hij kreeg daarmee een plaats in het All World Team, dat verder bestond uit vijf spelers van Team USA, twee van Japan en spelers van Spanje, Canada, Zuid-Korea en Taiwan.

Bussan 06-09-2019

U18 Koninkrijksteam al zeker van zevende plaats

6 SEPTEMBER 2019 
Door: Rogier van Zon Categorie: ACTUEELNieuws 2019WK U18
Het Koninkrijksteam boekte tegen Spanje zijn vijfde opeenvolgende overwinning op het WK.
Foto: © WBSC

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam hebben zich met een 1-3 overwinning verzekerd van de zevende plaats op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger. De hoogste eindklassering voor Nederland in negen jaar tijd. In het Zuid-Koreaanse Gijang leidde pitcher Luuk ter Beek zijn ploeg tegen Spanje naar de vijfde zege van dit WK. Ryson Polonius luisterde de winst op met een solohomerun in de negende inning. 

De honkballers van manager Eric de Bruin konden zichzelf vandaag in de wedstrijd tegen Spanje een goede dienst bewijzen. Met winst op Spanje zou de eerste plaats in de troostronde al één wedstrijd voor het einde van het toernooi in de wacht kunnen worden gesleept. Een nederlaag tegen Spanje zou bovendien wel eens heel duur kunnen uitpakken, als de Spaanse honkballers morgen hun laatste wedstrijd winnen.

Winnend pitcher Luuk ter Beek.

Met het kostbare verlies tegen Canada, waardoor Oranje de Super Round misliep, nog vers in het geheugen, liet het Koninkrijksteam het vandaag zover niet komen. Dankzij een uitstekende verdediging, met bovendien een paar dubbelspellen, werd Spanje in de Zuid-Koreaanse avond in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark kansloos gelaten. Met de vijfde opeenvolgende overwinning van dit toernooi en de tweede in de tweede ronde is het Koninkrijksteam zeker van de eerste plaats in de troostronde. Met die plek heeft Oranje zich verzekerd van de zevende plaats op het WK, de hoogste eindklassering sinds de zesde plaats in 2010.

Kwelgeest

De wedstrijd tussen het Nederlands Koninkrijksteam en Spanje was een herhaling van de finale van het U18 Europees kampioenschap van vorig jaar, waar beide ploegen zich kwalificeerden voor dit WK. Ook toen ontpopte Luuk ter Beek zich tot een kwelgeest voor de Spaanse slagploeg. Hij hield acht innings stand met twee strikeouts. Vandaag was Ter Beek in Zuid-Korea zelfs nog dominanter.

De pitcher van Hoofddorp Pioniers stond pas de eerste honkslag toe in de vierde inning. Dat was een stootslag. De eerste hit in het buitenveld sloeg Spanje pas in de zesde inning. Het bleven meteen ook de enige honkslagen voor Spanje op het pitchen van Ter Beek. Ondertussen hield hij de Spaanse ploeg uit balans met zes strikeouts.

Nederlandse punt

Zelf had het Koninkrijksteam al in de tweede inning de score geopend. Ryson Polonius (honkslag) bracht Oranje op voorsprong toen hij na een hit van Nathaniel Bentura en een grondbal van Ruendrick Piternella de thuisplaat kon passeren.

Ryson Polonius (rechts) met zijn tweelingbroer Rainer (links).

Het tweede Nederlandse punt liet vijf innings op zich wachten. Met name door een goed heuveloptreden van de Spaanse reliever Eduardo Dominguez. Maar nadat Dominguez was afgelost, liep Oranje uit naar 0-2 via honkslagen van Shane Quant en Leandro Anasagasti. De Nederlandse catcher sloeg daarmee Nathaniel Bentura (vier wijd) binnen.

Solohomerun

Spanje kreeg pas een kans om te scoren toen Ter Beek op de heuvel was vervangen voor Jiorgeny Casimiri. De profpitcher uit de organisatie van Toronto Blue Jays moest in de achtste inning een tweehonkslag incasseren van Daniel Pèrez. De Spaanse rechtsvelder kon de achterstand verkleinen tot 1-2 door een wilde worp. Maar met twee strikeouts voorkwam Casimiri meer schade. Een slagbeurt later deed Ryson Polonius met een solohomerun Spanje definitief de das om. 

De honkballers van manager Eric de Bruin kwamen vandaag tegen Spanje tot negen honkslagen, waarvan Ryson Polonius (3 uit 5) er drie voor zijn rekening nam. Hij scoorde bovendien twee van de drie punten voor zijn ploeg. De andere hits kwamen op naam van Tyriq Kemp (1 uit 3), Max Kops (1 uit 3), Nathaniel Bentura (1 uit 4), Shane Quant (1 uit 4), Leandro Anasagasti (1 uit 4) en Mick Vos (1 uit 4).

Morgen sluit het Koninkrijksteam om 11.00 uur (Nederlandse tijd) het wereldkampioenschap af met een wedstrijd tegen Zuid-Afrika, het enige team dit toernooi nog zonder overwinning. In hun zevende wedstrijd verloren de Zuid-Afrikaanse honkballers vandaag met 0-8 van China.

Busan 05-09-2019

Collins leidt Koninkrijksteam naar winst

5 SEPTEMBER 2019 Door: Rogier van Zon Categorie: ACTUEELNieuws 2019WK U18
Darryl Collins was vandaag belangrijk voor het Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Darryl Collins had vandaag op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger een grote dag voor het Nederlands Koninkrijksteam. In de wedstrijd tegen Panama scoorde de zeventienjarige prof tweemaal en voorkwam hij een mogelijke Panamese homerun in de met 2-1 gewonnen wedstrijd. Met de winst is Oranje nu de nog enige ongeslagen ploeg in de troostronde, nadat Spanje eerder op de dag verrassend onderuit ging tegen China.

Door de resultaten uit de eerste speelronde begonnen de twee Europese teams Spanje en Nederland de troostronde met twee overwinningen. Bij de start van die tweede ronde zorgde het nog puntloze China voor een stunt door Spanje met 0-6 te verslaan. China scoorde alle punten in de vijfde inning, na onder meer een grandslam-homerun van Binbin Lu. De Chinese ploeg sloeg in deze slagbeurt vier van zijn in totaal vijf honkslagen dit duel.

Daarmee was het Koninkrijksteam gewaarschuwd. Tegenstander voor Oranje op de eerste speeldag van de tweede ronde was Panama. De honkballers uit Panama waren tot dusver eveneens nog maar weinig succesvol. De ploeg verloor in de eerste ronde van Chinese Taipei (4-1), Spanje (3-12), Japan (5-1) en de Verenigde Staten (5-3). En won alleen van Zuid-Afrika (17-2).

Zeldzaam

Toch maakte Panama het vandaag de Nederlandse ploeg knap lastig. Beide slagploegen worstelden met de slagzone van de Japanse plaatscheidsrechter Kana Sato. Het zorgde er mede voor dat twintig spelers dit duel uitgingen met drie slag. Maar bovendien ook dat de punten zeldzaam waren. Na vijf innings hadden zowel Panama als het Koninkrijksteam nog maar één keer gescoord. Panama opende de score met hulp van een Nederlandse veldfout in de tweede inning.

Scott Prins werd na zes uitstekende innings winnend pitcher voor het Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Maar hierna nam Darryl Collins zijn ploeg op sleeptouw. De speler uit de organisatie van Kansas City Royals sloeg in de vijfde inning de eerste honkslag voor Oranje dit duel. Die klap werd gevolgd door een goede hit and run van Ruendrick Piternella, waarna Collins de gelijkmaker kon scoren op een opofferingsslag van Nathaniel Bentura.

Beste pitcher

Op het moment dat reliever Israel Mendoza op de heuvel startend pitcher José Ojo had vervangen, sloeg Colins nog eenmaal toe. In de zesde inning joeg hij een pitch van Mendoza over de omheining in het rechtsveld voor zijn tweede homerun van het toernooi. Het was de enige fout van Mendoza, die eerder dit jaar nog was uitgeroepen tot beste pitcher uit de Panamese jeugdcompetitie. Mendoza stond hierna alleen in de achtste inning nog een loper (opnieuw, Collins) toe op de honken. Ditmaal door een geraakt werper. Verder zette hij de ene na de andere speler van het Koninkrijksteam met drie slag aan de kant.

De homerun van Collins was echter voldoende voor de 2-1 winst. Maar niet voordat de linksvelder van Oranje zelf nog eenmaal moest schitteren. In de zevende inning voorkwam Collins met fantastische vangbal dat Luis Tello, een talent uit de organisatie van Pittsburgh Pirates, met een homerun voor de gelijkmaker kon zorgen.

Zevende plaats

Winnend pitcher werd Scott Prins. De speler van DSS gooide een uitstekende wedstrijd. Hij hield probleemloos zes innings stand en gooide zeven keer drie slag. Voor de laatste drie innings werd Prins vervangen door Cal Maduro, de Arubaanse pitcher die onder contract staat van Toronto Blue Jays. Maduro stond alleen in de negende inning nog een honkslag toe, maar maakte vervolgens met een strikeout voor José Ramos een einde aan de wedstrijd.

Met zijn vierde overwinning in zes wedstrijden ligt het Koninkrijksteam op koers voor een top 8 klassering op het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. De ploeg van manager Eric de Bruin wacht nu nog wedstrijden tegen Spanje (morgen om 11.0 uur) en Zuid-Afrika (zaterdag om 11.00 uur).

De Stentor Deventer 04-09-2019

Deventer honkballer Fransen mist superronde op WK

Tegen alle verwachtingen in is het Nederlands honkbalteam onder 18 er niet in geslaagd op het WK de superronde te halen. De ploeg van pitcher Arij Fransen uit Deventer speelt nu in Zuid-Korea om de plaatsen 7 tot en met 12.

 

Nederland deed in de laatste groepswedstrijd wat het moest doen: winnen van China. De ploeg van Fransen, die de komende zes jaar bij Cincinnati Reds in Arizona speelt, was de Aziaten met 10-6 de baas. Maar geheel onverwacht won Australië, de grote concurrent voor de derde plaats in de groep en daarmee een ticket voor de superronde, met het kleinst mogelijk verschil van Canada.: 7-6.

Van het trio Canada (2e), Australië (3e) en Nederland (4e), met allemaal evenveel zeges, was Oranje daardoor de huilende derde. Arij Fransen en zijn ploeggenoten spelen nu eerst tegen Panama in de strijd om plek 7 tot en met 12.

Busan 04-09-2019

Wel winst, geen Super Round voor Koninkrijksteam

4 SEPTEMBER 2019 Door: Rogier van Zon Categorie: ACTUEELNieuws 2019WK U18
Max Kops zorgde tegen China voor vijf van de tien Nederlandse punten.
Foto: © WBSC

Het Nederlands Koninkrijksteam deed wat het vandaag moest doen. In de inhaalwedstrijd tegen China op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger werd gewonnen met 10-6. Gelijktijdig versloeg Australië echter Canada met 6-7, waardoor Oranje alsnog de Super Round mis heeft gelopen. Vanaf morgen speelt het Koninkrijksteam nu verder om de plaatsen zeven tot en met twaalf.

Het Nederlands Koninkrijksteam won in de eerste ronde drie van zijn vijf wedstrijden. Maar doordat eerder dit toernooi Australië stuntte met een 1-0 overwinning op koploper Zuid-Korea, eindigden het Koninkrijksteam, Australië en Canada alle drie op gelijke hoogte op een tweede plaats. Australië won vandaag zijn derde wedstrijd met 6-7 van Canada, dat ongeacht van het resultaat al zeker was van de Super Round. Door de gelijke eindstand van de drie teams werd de 11-0 nederlaag tegen Canada eerder dit toernooi extra zuur. Want juist door dat grote onderlinge verschil, zijn het nu Australië en Canada die verder mogen spelen om een plaats in de finale.

Nathaniel Bentura scoort voor het Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Het uitstekende toernooi van het Nederlands Koninkrijksteam krijgt daarmee niet het vervolg dat de ploeg van manager Eric de Bruin in het Zuid-Koreaanse Gijang wel had verdiend. In de inhaalwedstrijd tegen China, die twee dagen geleden door regen niet door kon gaan, maakte Oranje vandaag opnieuw indruk. 

Ruime voorsprong

Terwijl startend pitcher Gio de Graauw China drie innings lang puntloos hield, en zelfs in de tweede inning drie keer drie slag op rij gooide, nam Oranje in zijn tweede slagbeurt een ruime voorsprong. Met volle honken sloeg Max Kops een daverende driehonkslag in het rechtsveld. Daarop konden Nathaniel Bentura (vier wijd), Shane Quant (honkslag) en Rainer Polonius (vier wijd) scoren. Kops zelf bracht zijn ploeg op 4-0 na een hit van Tyriq Kemp.

Nadat China in de zesde inning de achterstand had teruggebracht tot 5-4, sloeg het Koninkrijksteam andermaal toe. Met rake klappen sloegen Darryl Collins en Ruendrick Piternella beiden twee ploeggenoten over de thuisplaat. Piternella deed dat met zijn vierde tweehonkslag van dit toernooi. Die versnelling was teveel voor China, waardoor het Koninkrijksteam uiteindelijk de winst met 10-6 naar zich toe kon trekken.

Pitcher Gio de Graauw had tegen China zijn eerste start voor het U18 Koninkrijksteam.
Foto: © WBSC

Verliezersronde

Darryl Collins sloeg met zijn eveneens vierde tweehonkslag van dit WK , zijn tweede van de dag, in de achtste inning het laatste punt van de wedstrijd binnen. Voor de speler uit de organisatie van Kansas City Royals was het zijn derde hit in vijf slagbeurten. Tyriq Kemp (2 uit 3) kwam tot twee hits, terwijl ook Max Kops (1 uit 3), Shane Quant (1 uit 4), Nick Hofer (1 uit 4), Ruendrick Piternella (1 uit 5) en Nathaniel Bentura (1 uit 5) vandaag honkslagen sloegen.

Ondanks de derde overwinning van dit toernooi vervolgt het Koninkrijksteam vanaf morgen nu wel het toernooi verder in de verliezersronde. Daarin neemt Oranje de 10-6 overwinning op China en de 4-2 zege tegen Nicaragua mee. Tegenstanders in de verliezersronde worden Spanje, Panama en Zuid-Afrika. Spanje, de andere Europese deelnemer aan dit WK, maakte tot dusver indruk met spannende wedstrijden tegen Japan (4-2 verlies) en Chinese Taipei (5-4 verlies). Van Panama werd met 3-12 gewonnen. Panama zelf won tot dusver zijn enige wedstrijd met 17-2 van Zuid-Afrika dat in de eerste ronde puntloos op de laatste plaats staat.

Busan 03-09-2019

Belangrijke zege op WK voor U18 Koninkrijksteam

3 SEPTEMBER 2019 Door: Rogier van Zon 

De honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam hebben vandaag een zeer belangrijke overwinning geboekt op het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger. In het Zuid-Koreaanse Gijang versloeg Oranje in zijn vierde wedstrijd Australië met 3-4. Nathaniel Bentura sloeg met een homerun drie punten binnen.

Het Koninkrijksteam begon vandaag met één overwinning en twee nederlagen aan zijn vierde wedstrijd op het wereldkampioenschap. Met een zege kon de ploeg van manager Eric de Bruin een enorme stap zetten naar de Super Round. De honkballers moesten wel ruim twee uur wachten op de start van de wedstrijd. Door de regen kon het duel niet op het oorspronkelijke tijdstip van 10.00 uur (lokale tijd) starten, maar pas om 12.15 uur.

De wedstrijd in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark werd gedomineerd door pitchers. De Australische pitcher Liam Evans (10-0-4-0) was vandaag vanaf de heuvel ijzersterk en gooide in zeven innings maar liefst tien keer drie slag, waarvan zes keer zonder dat de slagman sloeg op de laatste pitch. Dat aantal strikeouts haalde Chris Stuart niet, maar de pitcher van Amsterdam Pirates gaf eveneens nauwelijks kansen weg. Nadat hij al eerder indruk had gemaakt in de wedstrijd tegen Zuid-Korea, was Stuart ook in zijn tweede optreden belangrijk voor zijn ploeg.

Driepunten-homerun

Het duel bleef daarmee drie innings lang puntloos, waarbij voor Nederland alleen Darryl Collins de honken had bereikt, terwijl Australië in elke slagbeurt een loper in scoringspositie had gekregen. Maar door de solide defensie van het Koninkrijksteam strandden alle honklopers. In de vierde inning sloeg Darryl Collins zijn tweede honkslag van de wedstrijd, bovendien nog maar de tweede hit voor Oranje deze dag. Zijn uithaal was ditmaal goed voor twee honken. Ruendrick Piternella volgde met een honkslag, voordat Nathaniel Bentura met twee man uit de bal vol op de knuppel kreeg en de bal voor een driepunten-homerun over de omheining in het linksveld sloeg.

De Australische pitcher herstelde zich knap en schakelde hierna tien tegenstander op rij uit om zijn team de achtste inning in te loodsen. In de vijfde inning had Byron Armstrong (honkslag) het verschil kunnen verkleinen tot 1-3. Het bleef het enige punt dat Chris Stuart dit duel toestond.

Meer kansen

Op de tweede Australische pitcher kreeg het Koninkrijksteam meer kansen. Jack Lee gooide al in de achtste inning twee keer vier wijd. Maar pas in de negende inning wist Oranje ook te scoren. Ruendrick Piternella opende de slagbeurt met een tweehonkslag en kon na een doorgeschoten bal en een hit van Shane Quant het vierde punt voor zijn ploeg scoren. Dat bleek een hele belangrijke run, want in de tweede helft van de negende inning sloeg Solomon Maguire een pitch van Jiorgeny Casimiri het stadion uit. Met zijn homerun nam hij Conor Myles (honkslag) mee over de thuisplaat om de achterstand terug te brengen tot slechts één punt: 3-4.

Casimiri, die drie goede innings had gegooid en tot aan de homerun vrijwel geen kansen had weggegeven, werd op de heuvel vervangen voor Arij Fransen, die de wedstrijd in stijl uitgooide. De pitcher van HCAW stond geen tegenstander meer toe op de honken en bezegelde de winst met een strikeout voor Blake Cavill.

Grote stap

De slagploeg van het Koninkrijksteam kwam tot zeven honkslagen. Waaronder twee voor eerste honkman Nathaniel Bentura (2 uit 4), die in de Verenigde Staten uitkomt voor de ploeg van North Central Missouri College. Darryl Collins (2 uit 4) en Ruendrick Piternella (2 uit 4) sloegen beide tweehonkslagen. De andere honkslag kwam op naam van aangewezen slagman Shane Quant (1 uit 4).

Met de winst heeft Oranje een grote stap gezet op weg naar de Super Round. Nog niet eerder plaatste het Koninkrijksteam zich voor de Super Round op een U18 wereldkampioenschap. Morgen speelt de ploeg van manager Eric de Bruin zijn laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Dat is de verregende wedstrijd tegen het nog puntloze China. Met een overwinning kan het Koninkrijksteam de derde plaats in poule A bereiken en mag het in dat geval verder spelen om de eerste tot en met zesde plaats op het WK.


 

Busan 01-09-2019

U18 Koninkrijksteam boekt eerste winst

1 SEPTEMBER 2019 Door: Rogier van Zon 

De honkballers van het U18 Koninkrijksteam hebben vandaag een zeer belangrijke overwinning geboekt tijdens het wereldkampioenschap in Zuid-Korea. Onder leiding van pitcher Luuk ter Beek versloeg Oranje in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark het nog ongeslagen Nicaragua met 4-2. Daarmee heeft Oranje nog alle kans op een plaats in de Super Round.

Luuk ter Beek kwam dit toernooi al een keer eerder in actie. Hij was twee dagen geleden de startend pitcher tegen Zuid-Korea. Toen bleef zijn optreden beperkt tot één inning. Vandaag tegen Nicaragua hield de pitcher van Hoofddorp Pioniers tot aan de zevende inning stand.

Ter Beek slaagde erin de sterke slagploeg van Nicaragua uit balans te houden. Op de eerste twee speeldagen was Nicaragua nog ongeslagen gebleven met overwinningen op Australië (2-3) en China (6-3). Maar al in de eerste inning gaf Ter Beek zijn visitekaartje af met uitstekende strikeouts op Cristhian Moreno en Enmanuel Aburto.

Hulp kwam vandaag van Darryl Collins, die al in de eerste inning een pitch van starter Walter Solis over de omheining in het rechtsveld joeg. Met de eerste homerun van het Koninkrijksteam nam Collins bovendien zijn ploeggenoot Tyriq Kemp (honkslag) mee over de thuisplaat.

Nicaragua antwoordde met een punt na vier wijd en twee honkslagen in de tweede inning, maar de honkballers van manager Eric de Bruin behielden het initiatief. In de vierde inning sloeg Oranje opnieuw toe. Max Kops en Leandro Anasagasti openden de slagbeurt met honkslagen. Ryson Polonius probeerde met een stootslag zijn ploeggenoten een honk op te laten schuiven. Zijn stootslag was zo goed, dat Polonius zelf ook veilig de honken bereikte. Het Koninkrijksteam profiteerde optimaal. Eerst sloeg Tyriq Kemp een honkslag om het derde Nederlandse punt over de thuisplaat te krijgen. Op een opofferingsslag van Darryl Collins kon Anasagasti hierna de 4-1 op het scorebord brengen.

Nicaragua ging hierna tevergeefs op zoek naar een mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. Maar de foutloze Nederlandse defensie gaf vandaag nauwelijks kansen weg. Pas in de achtste inning kon Nicaragua de achterstand verkleinen toen Cristhian Moreno na zijn honkslag en een wilde worp kon scoren op een tweehonkslag van Elian Rayo. Pitchers Cal Maduro (Kansas City Royals) en Arij Fransen (Cincinnati Reds) hielden de voorsprong verder intact. 

Aanvallend had het Koninkrijksteam zijn zaken vandaag goed voor elkaar. Oranje kwam tot tien hits, waaronder twee voor Max Kops (2 uit 4), Tyriq Kemp (2 uit 4) en Ryson Polonius (2 uit 4). Ruendrick Piterenella (1 uit 3) sloeg zijn tweede hit van het toernooi, en net als tegen Zuid-Korea ook nu goed voor twee honken. De overige hits kwamen op naam van Darryl Collins (1 uit 3), Shane Quant (1 uit 4) en Leandro Anasagasti (1 uit 4). 

Met de eerste toernooiwinst heeft Nederland alle kansen op de Super Round weer in eigen hand. Het Koninkrijksteam wacht nog wedstrijden tegen China (morgen) en Australië (dinsdag), beiden om 03.00 uur Nederlandse tijd. De beste drie teams uit elke poule plaatsen zich voor de Super Round.

Busan 31-08-2019

U18 Koninkrijksteam niet opgewassen tegen Canada

31 AUGUSTUS 2019 Door: Rogier van Zon 

Na de sterke wedstrijd tegen gastheer Zuid-Korea hebben de honkballers van het Nederlands Koninkrijksteam vandaag op de tweede speeldag van het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger nauwelijks indruk kunnen maken. In twee innings tijd liep Canada uit naar een 11-0 voorsprong om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. De pitchers van Oranje gooiden vandaag samen tien keer vier wijd. 

Na gastheer Zuid-Korea kreeg het Koninkrijksteam in zijn tweede wedstrijd de tweede grote favoriet uit poule A tegenover zich. Twee jaar geleden eindigde de Canadese ploeg nog op een vierde plaats op het U18 WK. Zesmaal eerder won Canada een medaille, waaronder het goud in 1991. Canada heeft de beschikking over zeven spelers die twee maanden geleden door een Amerikaanse profclub werden gedraft.

 

De wedstrijd in het Gijang-Hyundai Dream Ballpark was drie innings spannend, maar vanaf de vierde inning schakelde Canada een versnelling hoger om de winst veilig te stellen. Scott Prins stond de openingsslagman in zowel de eerste als tweede inning met vier wijd toe op de honken. Maar hij kreeg pas zijn eerste honkslagen tegen in de vierde inning. Dat waren wel meteen homeruns op rij van Ryan Leitch en Owen Diodati.

Met twee man uit voegde Canada daar nog drie punten aan toe na een dubbele steelpoging, een veldfout van pitcher Scott Prins en een honkslag. Inmiddels had Sem Lauf het pitchen overgenomen. De pitcher van het Haagse Silicon Storks had zich enkele dagen voor de start van het wereldkampioenschap gemeld bij de nationale U18-ploeg als vervanger voor de geblesseerde Sem Robberse.

Na drie vrije lopen op rij van Sem Lauf kon Canada eenvoudig de voorsprong uitbreiden tot 0-7. Dat bracht Shane Quant op de heuvel. Veel beter werd het niet. De Canadese slagploeg scoorde deze slagbeurt uiteindelijk zesmaal na zeven vrije lopen, een veldfout en slechts één infield-hit. Op dat moment hadden de honkballers van manager Eric de Bruin al niet meer de illusie nog een rol van betekenis te spelen.

 

 

Het Koninkrijksteam kreeg in zowel de tweede als derde inning een loper op het tweede honk, maar kreeg de beste kans in de vijfde inning toen Rainer Polonius met twee uit uithaalde voor een tweehonkslag. Daarop kon Mick Vos (vier wijd) vanaf het eerste honk door naar drie. Tyriq Kemp sneuvelde hierna door een grondbal, waardoor Oranje puntloos bleef.

Verder dan vier honkslagen kwam Oranje vandaag niet. In de zesde en zevende inning sloegen Darryl Collins en Ryson Polonius eveneens tweehonkslagen. Op de klap van Polonius probeerde Nick Hofer (vier wijd) vanaf het eerste honk te scoren. Hij werd echter ingesloten tussen het derde honk en de thuisplaat en na een beoordeling door de videoscheidsrechter uitgegeven. Het bleek de laatste stuiptrekking van het Koninkrijksteam, dat zich nu kan gaan opmaken voor de belangrijke confrontaties met Nicaragua (morgen om 05.00 uur Nederlandse tijd), China en Australië.

U18 Koninkrijksteam op WK indrukwekkend van start

30 AUGUSTUS 2019 Door: Rogier van Zon 
Het Nederlands Koninkrijksteam dwong de nummer twee van het vorige U18 WK tot extra innings.

De start van het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger moest voor gastheer Zuid-Korea vanavond een feestje worden. Het duurde echter pas tot laat in de Koreaanse avond voordat opgelucht adem kon worden gehaald. Het Nederlands Koninkrijksteam bracht de toeschouwers in het volgepakte Gijang-Hyundai Dream Ballpark op het puntje van hun stoel. Totdat Zuid-Korea pas in de tiende inning met volle honken na walk-off opofferingsslag de 5-4 winst binnensloeg.

 

De verliezend finalist van de vorige editie van het U18 wereldkampioenschap had zich vooraf een eenvoudiger begin van de mondiale titelstrijd voorgesteld. Na de openingsceremonie hoefde de Zuid-Koreaanse ploeg daarvoor alleen af te rekenen met het Nederlands Koninkrijksteam, twee jaar geleden op het WK nog negende. De laatste keer dat beide teams op een U18 WK tegenover elkaar stonden, won Zuid-Korea negen jaar geleden met 10-0.

Onder leiding van pitcher Hyeong-jun So leek er lang geen vuiltje aan de lucht. De Zuid-Koreaanse nummer één draftpick was vandaag zuinig met zijn pitches. In zes innings gooide hij 83 ballen, waarvan 55 slag. De slagploeg van het Koninkrijksteam was lang kansloos.

Ware thriller

De sterke verdediging hield Oranje niettemin in de wedstrijd. De Nederlandse ploeg zorgde daarmee voor een ware thriller. Al in de eerste inning zette catcher Leandro Anasagasti, met behulp van de videoscheidsrechter, een dubbelspel in gang bij een dubbele steelpoging op het derde en tweede honk. In de tweede inning schitterde derde honkman Rainer Polonius met een prachtige veldactie om een einde aan de inning te maken.

Nog meer indruk maakten de pitchers van het Koninkrijksteam. Amsterdam PIrates-spelers Chris Stuart en Naut Kragt gooiden samen zes strikeouts in vijf innings en dreven hun Zuid-Koreaanse tegenstanders bij vlagen tot wanhoop. Toch konden zij niet voorkomen dat de gastheer zijn voorsprong kon uitbreiden. Zuid-Korea profiteerde van twee slechte aangooien om in de derde inning bij twee uit tweemaal te scoren. Op een perfecte squeeze-play liep in de zesde inning ook het vierde punt binnen.

Eerste serieuze kans

De eerste serieuze kans voor de formatie van manager Eric de Bruin diende zich aan in de zesde inning nadat Tyriq Kemp (2 uit 5) met twee uit en twee slag een bal in de diepste hoek van het linksveld had geslagen. Hij kon daarop in één keer doordenderen naar het derde honk. Het leverde geen punt op. Nadat Darryl Collins vier wijd had gekregen, werd Ruendrick Piternella voor de tweede keer dit duel met drie slag aan de kant gezet.

In de achtste inning kwam Oranje wel terug in de wedstrijd. Leandro Anasagasti opende de rally met een belangrijke honkslag, waarna de tweelingbroers Ryson Polonius (vier wijd) en Raynel Polonius (geraakt werper) de honken lieten volstromen. Dat was het sein voor de Nederlandse ploeg. Eerst sloeg Darryl Collins met een grondbal het eerste punt binnen, waarna Ruendrick Piternella een daverende tweehonkslag over het hoofd van de midvelder heen joeg. Daarop kon nog eens twee keer worden gescoord. 

Het leed voor Zuid-Korea was nog niet geleden, want enkele momenten later sloeg Shane Quant ook de gelijkmaker binnen. Het Koninkrijksteam kreeg deze slagbeurt maar liefst negen spelers in het slagperk.

In de negende inning ramde Leandro Anasagasti als openingsslag opnieuw een bal hard het buitenveld in. Dit keer probeerde hij op zijn honkslag in één keer veilig het tweede honk te bereiken. Door een loepzuivere aangooi vanuit het midveld werd de speler van DSS tijdig uitgetikt. Een cruciaal moment. Zelfs een herbeoordeling van de videoscheidsrechter bracht daar geen verandering meer in.

Met pinch-runners op het eerste en het tweede honk kwam Oranje ook niet tot scoren in de tiende inning. Ryson Polonius werd door de Zuid-Koreaanse catcher zelfs zonder pardon van het tweede honk gegooid. Wat dat betreft was de Zuid-Koreaanse slagploeg in de verlenging een stuk scherper. Nadat door een goede stootslag de honken vol waren gestroomd, sloeg pinch-hitter Yun Wonhoe een bal diep het midveld in om het winnende punt over de thuisplaat te brengen. Tot grote teleurstelling van pitcher Jiorgeny Casimiri die op oppermachtige wijze in de achtste en negende inning vijf tegenstanders met drie slag had uitgeschakeld en het Nederlands Koninkrijksteam de verlenging in had geloodst.

 
 

Het Nederlands Koninkrijksteam kwam vandaag tot acht honkslagen, waaronder twee van Tyriq Kemp (2 uit 5) en Leandro Anasagasti (2 uit 4). De andere honkslagen kwamen op naam van Ruendrick Piternella (1 uit 4), Shane Quant (1 uit 4), Nathaniel Bentura (1 uit 4) en Max Kops (1 uit 4). Verdedigend kwamen pitchers Luuk ter Beek, Chris Stuart, Naut Kragt, Gio de Graauw en Jiorgeny Casimiri tot maar liefst twaalf keer drie slag. Zij stonden samen negen honkslagen toe, waaronder vier aan tweede honkman Jichan Kim (4 uit 5).

Busan 30-08-2019

Wedstrijd tegen Korea.

Nadat ze achter komen te staan tot in de 8e inning komt oranje terug tot 4-4.

Helaas gaat de wedstrijd verloren in de 10e inning.

Goed gespeeld en een spannende wedstrijd. 

Wij hebben in Deventer erg genoten vam de wedstrijd.

 

Deventer 28-08-2019 Stentor

WK-poule overleven doel van Arij Fransen uit Deventer

HONKBAL

Arij Fransen vertoeft ruim twee weken in Zuid-Korea. Niet voor een vakantie, maar voor het WK honkbal onder 18 jaar. Aan de hand van vier vragen blikt de pitcher uit Deventer vooruit op het toernooi.

 

Jullie openen het toernooi vrijdag tegen Zuid-Korea. Zijn jullie er klaar voor?

 

Arij Fransen: ,,Zeker. We hebben nog een paar trainingsdagen en dan zijn we helemaal klaar. Maar we zijn wedstrijdready, ik heb er zin in. Ik heb me laten vertellen dat voetbal hier de grootste sport is, maar het is een Aziatisch land, dus de invloeden van honkbal zijn er. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er op anderhalf uur rijden van ons hotel een groot honkbalstadion staat. In Nederland heb je dat niet.''

 

Hoe ziet de voorbereiding op het toernooi er uit?

 

,,Zaterdag zijn we hier al aangekomen, omdat het tijdverschil van zeven uur een paar dagen wennen is. De eerste dagen werd ik ook midden in de nacht wakker, nu ben ik redelijk gewend. De afgelopen dagen hebben we tegen twee lokale highschoolteams en het Spaanse team gespeeld, om in het wedstrijdritme te komen en om elkaar als team beter te leren kennen."

 

Wat verwacht je van het toernooi?

 

,,Zuid-Korea is met O18 vierde van de wereld, wij zevende. Maar als wij goed spelen, denk ik dat we altijd kans maken. Bij de O18 zijn de teams elk jaar verschillend. Spelers komen en gaan. Ik denk dat we de poule met Zuid-Korea, Canada, Nicaragua, China en Australië kunnen overleven, dan zitten we bij de eerste zes en moeten we tegen zware tegenstanders, bijvoorbeeld Japan en Amerika. We moeten een goede dag hebben om die te kunnen verslaan.''

 

Staat alles in het teken van honkbal of kun je ook nog iets van het land zien?

 

,,We zitten in Busan en zijn een paar keer de stad in geweest. We hebben al wel wat rond kunnen kijken, maar buiten de stad kunnen we niet echt wat zien. Wat mij opvalt, is dat het communiceren hier wat lastiger is. De Zuid-Koreanen spreken lang niet allemaal Engels en Koreaans leer je niet één, twee, drie. Maar de mensen zijn hier verder ontzettend aardig en respectvol."

Busan 28-08-2019

Verhuist naar een nieuw hotel.

Dit hotel is geregeld door de organisatie van he WK.

Busan 27-08-2019

Vandaag een oefenwedstrijd gespeeld tegen Spanje ook een deelnemer van het WK.

Bij een tussenstand van 6-0 is de wedstrijd bestaakt vanwege de regen.

Busan 25-08-2019

Ontbijt was goed.

Daarna ongeveer 1,5 a 2 uur in de bus gezeten naar het veld toe. Rond 10:00 kwamen we aan. Het veld was helemaal kunstgras en liep in het outfield iets naar beneden af. We speelde daar tegen een highschool team. Eerst BP enzo gedaan ( ik niet zo veel gedaan) toen geluncht rond 12:00, vond ik zelf wat minder maar was wel goed.

Daarna was het klaar maken voor de wedstrijd 13:30 begon de wedstrijd. Naut starte 4 innings daarna Chris 2 en ik 1. Ze sloegen op fastball wel redelijk goed maar op offspeed niets. Ik had 9 ballen 2 hits en 1 punt. Was opzich wel tevreden. We hebben uiteindelijk 5-3 verloren, dit kwam wel doordat veld niet gefocust was doordat we gisteren een  reisdag had. Wel 2 homeruns van Max en Bentura( jongen van eilanden die er al wel was).

Nu richting het hotel en volgens mij staat er niets meer op de planning

Gr Arij