Intervieuw met de Bondscoach

7-9-'20

HCAW op naar de play-offs in de nederlandse competitie

Stukje in de Gooi en Eemlander

https://m.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20200819_56890189/hcaw-werper-arij-fransen-toen-ik-een-week-terug-was-hoorde-ik-dat-er-definitief-niet-meer-gespeeld-zou-worden-in-de-usa-en-was-ik-wel-blij-weer-in-nederland-te-zijn?utm_source=google&utm_medium=organic

 

HCAW-werper Arij Fransen: ’Toen ik een week terug was, hoorde ik dat er definitief niet meer gespeeld zou worden in de USA en was ik wel blij weer in Nederland te zijn’

Een stuk eerder dan gepland werpt Arij Fransen alweer voor HCAW, al is zijn rentree bij de Bussumers van tijdelijke aard.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Han Monsees

BUSSUM

Toen Arij Fransen (19) vorig jaar een profcontract bij de Cincinnati Reds tekende, had hij zich zijn eerste jaar in de Verenigde Staten wel anders voorgesteld. Door de corona-perikelen is het complete seizoen in de Minor League, het opleidingssysteem van de grote clubs, afgelast. Een flinke domper voor Fransen en de andere Nederlandse

profhonkballers in Amerika.

Al in zijn eerste jaar in de hoofdmacht van HCAW werd Fransen gecontracteerd. De scouts kenden hem al van de Nederlandse jeugdselecties en ook in de hoofdklasse maakte hij indruk. „Voor Nederlandse begrippen gooi ik redelijk hard en ik heb ook laten zien met druk om te kunnen gaan”, legt Fransen uit.

Bijzonder

Door problemen met ’het papierwerk’ heeft het een tijdje geduurd voordat Fransen ook echt naar Amerika kon vertrekken en lukte het vorig seizoen niet meer om te spelen.

„Ik ben er heen gegaan voor fysieke testen en in november heb ik twee weken ’first year camp’ gehad, dus kennismaken met de organisatie en het complex en dat soort dingen. Dat was wel een wereld van verschil met Nederland, alles is daar groter en beter dan hier. Ze vinden het daar ook bijzonder om een Europeaan in het team te hebben en zijn ook echt geïnteresseerd in onze honkbalcultuur.”

Begin maart van dit jaar zou het avontuur echt beginnen, maar na anderhalve week springtraining gooide corona roet in het eten.

„Ik heb er toen nog een tijdje gezeten om het aan te kijken en heb voor mezelf doorgetraind. Het speelde wel in mijn achterhoofd dat we misschien nog zouden gaan spelen, maar uiteindelijk ben ik toch teruggegaan naar Nederland. Toen ik een week terug was, hoorde ik dat er dit jaar definitief niet meer gespeeld zou worden en was ik wel blij weer in Nederland te zijn.”

In Nederland heeft Fransen eerst twee weken alleen getraind, waarna hij zich weer aansloot bij zijn oude vereniging HCAW. Al snel werd er in overleg met zijn Amerikaanse werkgever besloten dat Fransen ook weer wedstrijden voor HCAW mag spelen.

„De Reds willen graag dat ik competitief bezig ben en zelf wilde ik ook meer dan alleen maar trainen. Ik heb wekelijks contact met de coaches en we hebben afspraken gemaakt over hoeveel ballen ik mag gooien, daar houd ik me natuurlijk wel aan.”

Ontwikkelen

Hoe het volgend jaar in Amerika gaat lopen, zal over een paar maanden pas duidelijk worden; tot die tijd blijft Fransen in Nederland doortrainen.

Ondanks alles wil hij het niet over een verloren jaar hebben: „Vorig jaar kon ik door het papierwerk niet die kant op, dat vond ik veel irritanter; nu heeft iedereen er last. Het is aan mezelf om me door te ontwikkelen. Dat heb je zelf in de hand.”

Haarlems dagblad 14-08-'20

Steeds meer profhonkballers actief in Nederlandse competitie omdat er in VS niet gespeeld mag worden

Monne Reitsma
14/08/2020 om 16:00
HAARLEM
Steeds meer Nederlandse profhonkballers zoeken hun heil in de Nederlandse competitie. Ademar Rifaela, die in Oranje met de nodige homeruns furore maakte tijdens het Europees kampioenschap in 2019, is aangesloten bij de selectie van Quick Amersfoort.

Donny Breek en Tom de Blok spelen dit seizoen noodgedwongen voor Amsterdam. Beide werpers hadden dolgraag in de lagere regionen van de Amerikaanse profcompetities gegooid in de hoop promotie naar een hogere klasse te maken. Maar door de corona uitbraak is een volledige streep gezet door het Minor League seizoen en dus zijn ze al blij dat ze in de Nederlandse hoofdklasse wel in actie mogen komen.
Arij Fransen kan een keer per weekeinde worden ingezet bij HCAW als closer. Het drietal Nederlandse werpers heeft namelijk van hun Amerikaanse werkgevers de nodige restricties qua te werpen ballen meegekregen zodat ze niet opgebrand kunnen raken. En dan hopen dat er volgend seizoen wel een nieuw avontuur in de States mogelijk is. Er zijn meer profhonkballers die de oversteek naar Europa maken om in ieder geval te kunnen honkballen. Zo kwamen Dashenko Ricardo en Darryl Collins bijvoorbeeld naar Neptunus.
Award

Recent werd dus bekend dat Rifaela ook op de Nederlandse velden te zien is. Hij debuteerde donderdag voor Quick in de door regen gestaakte ontmoeting tegen Twins. De 25-jarige honkballer uit Curaçao werd vorig jaar onderscheiden met de Guus van der Heijden Award, voor de meest talentvolle international van onder de 23 jaar.
Rifaela zat aan het begin van het seizoen nog zonder club nadat hij vorig jaar werd afgeserveerd door de Baltimore Orioles, waar hij zeven seizoenen voor speelde. Hij bereikte het triple A niveau. Bij Quick wordt hij herenigd met zijn neef Jhan Rifaela, die na afloop van het vorige seizoen de overstap maakte van landskampioen Amsterdam naar Quick.
Naast een overstap naar de Nederlandse competitie kiezen verschillende, met name Antilliaanse honkballers, ook voor Italië. Eugene Helder en Randolph Oduber komen bijvoorbeeld bij Bologna Ray-Patrick Didder tegen. Ook Hendrik Clementina speelde voor de Italiaanse landskampioen maar besloot na zes wedstrijden, waarin hij drie homeruns sloeg, om persoonlijke redenen terug te keren naar Curaçao.
Waar verschillende clubs zich dus de afgelopen weken wisten te versterken met (voormalige) profhonkballers konden Hoofddorp Pioniers en DSS/Kinheim geen nieuwe spelers aan zich binden.

Stukje in de Stentor

Zon in Arizona houdt leven fraai voor Arij Fransen uit Deventer

CORONA IN DE VS

Nog maar een klein groepje spelers over, bitter weinig te doen. Al helemaal geen honkbal. En dáár was Arij Fransen juist voor naar de Verenigde Staten gekomen. Maar om nou te zeggen dat de 18-jarige pitcher uit Deventer doodongelukkig is in tijden van corona. ,,Het weer is goed hier in Goodyear, Arizona.”

,,Het is hier stilletjes sinds vorige week vrijdag”, zegt Fransen, die op het moment van de lockdown in Arizona was vanwege de ‘spring training’ van zijn club. ,,Er gebeurt niet veel. De meeste spelers zijn naar huis, er is nog maar een klein groepje over. Het wordt ons aangeraden een beetje uit elkaars buurt te blijven.”

Geïmproviseerd trainen

,,Ons complex is dicht, dus trainen moet een beetje geïmproviseerd. Ik train een beetje voor mezelf in huis, maak een wandelingetje om in beweging te blijven, geniet daarnaast van het weer en houd me bezig met wat gamen. Het is een beetje de tijd uitzitten, net als voor veel mensen in Nederland.”

Als Arij eenmaal hier in Deventer is, kan hij misschien niet meer zo makkelijk terug naar de VS

Frank Fransen, vader

 

Daar had vader Frank hem ook graag gezien. ,,Ja, natuurlijk. Maar als Arij eenmaal hier in Deventer is, kan hij misschien niet meer zo makkelijk terug naar de VS. En er zijn daar mensen van de ‘Reds’ die hem in de gaten houden.”

Arij: ,,Natuurlijk had ik het leuk gevonden nu even in Nederland te zijn. Maar ik zit er niet echt mee. Ik red het hier prima.”

 

Voorlopig moet hij het doen met – vrij verse - herinneringen aan zijn avontuur in het beloofde honkballand. De jonge, talentvolle Deventenaar toog in oktober naar Amerika. Met een zesjarig contract op zak bij Cincinnati Reds, waarvoor hij in de Minor League uit zal komen. 

Elke dag mogen honkballen

,,Ik vind het hartstikke leuk om elke dag te mogen honkballen en het was tot dusver allemaal nog aardig relaxed. Of ik het niveau aankan? Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik nog geen wedstrijden heb gespeeld. Maar op de trainingen val ik zeker niet uit de toon.”

Ik moet eerst laten zien wat ik kan en daarna kan er een kans ontstaan om omhoog te komen

Arij Fransen, honkballer uit Deventer in de VS

 

Als het allemaal een beetje meezit, kan hij zich medio juni voor het eerst laten zien in competitieverband. ,,Na een periode met allemaal oefenduels beginnen we dan aan de Minor League, de Arizona League. Na de spring training gaan alle spelers naar hun eigen league. Waarschijnlijk blijf ik dan in Arizona, omdat hier een van de eerste niveaus van de club speelt, AZL Reds. Ik moet eerst laten zien wat ik kan en daarna kan er een kans ontstaan om wat omhoog te komen.”

 

Hoe lang dat nog duurt? Niemand kan het zeggen. Vooral omdat het verloop van de coronacrisis met geen mogelijkheid te voorspellen is. ,,Een kwestie van afwachten, het wordt per dag bekeken.”

En ach, voorlopig amuseert Arij Fransen zich nog in de weldadige zon in Arizona.

Het andere 'Eagles' al vijftig jaar een sportfamilie in Deventer; honkbaljubileum

Tijdens de reünie van de 50-jarige honk- en softbalbalvereniging The Eagles kraakt het een beetje in de gewrichten. Veel oud-leden zijn een beetje strammer geworden, maar komen nog graag naar wat ze 'hun familie' noemen.

De vrouwen vragen of de warming-up echt zo fanatiek moet, de mannen lachen vooral als ze huppelend en zwaaiend hun voorbereiding doen. Maar de opkomst is groot; vele tientallen oud-leden zijn naar Schalkhaar gekomen.

 

Roots

Officieel Schalkhaar inderdaad, want daar heeft de club sinds ruim 10 jaar een nieuw sportcomplex. Maar steek je de straat over, dan zit je in Deventer, daar waar de roots van de club liggen.

 

"Een springlevende club", zegt oud-speler Frank Nusman, die vandaag tijdens de jubileumdag de activiteiten aan elkaar praat. "Als je ziet hoeveel mensen er vandaag zijn gekomen. We beoefenen ook een heel mooie sport, waar het individu belangrijk is. Maar ook een sport met een groot teamgebeuren."

 

Cincinnati 

Arij Fransen is één van de individuen die de afgelopen jaren is komen bovendrijven. Zijn talent leidt hem binnenkort naar de Verenigde Staten. Hij gaat spelen voor de Cincinnati Reds. "Eerst in de lagere teams, maar ik hoop ooit op het hoogste niveau ter wereld spelen. En daarvoor moet je in Amerika zijn."

 

Maar niet vandaag. Vandaag viert hij met zijn clubgenoten het 50-jarig bestaan tijdens een grote reünie. "Het is een kleine, hechte familie", zegt Fransen. En dat wordt beaamd door heel veel leden en oud-leden. "En echt heel Amerikaans", zegt Frank Nusman. "Met een showy uitstraling en bijzondere pakken bijvoorbeeld. Echt een mooie vereniging."

Arij Fransen uit Deventer is een wereldburger dankzij honkbal

 

THE EAGLES 50 JAAR

Arij Fransen verbleef vorige maand nog in Zuid-Korea, zaterdag keert hij even terug in Deventer bij het jarige The Eagles. Volgende bestemming voor de honkballer: de Verenigde Staten.

 

De club vergeten waar hij de eerste stappen op een sportveld zette? Nee, dat doet Arij Fransen niet. Deventer mag inmiddels ingeruild zijn voor Amsterdam, de 18-jarige pitcher is nog altijd betrokken bij de club waar hij zijn honkbalcarriére als 3-jarige begon: The Eagles.

,,Ik volg niet echt wat bepaalde teams van The Eagles in de competitie doen, maar ik krijg wel van mijn vader te horen hoe het gaat met de club", vertelt Fransen. ,,Het komt wel ter sprake."

Reünietoernooi

Zijn betrokkenheid bij de honk- en softbalvereniging uit Deventer blijkt ook uit de trainingen die hij er in het verleden verzorgde. Als Fransen tijd heeft, is hij nog altijd bij zijn eerste club te vinden. Ook komende zaterdag, als hij zich weer in Deventer meldt. Op het reünietoernooi, in het kader van het vijftigjarig bestaan van de vereniging, verzorgt hij de first pitch. 

,,Dat betekent dat ik de eerste bal gooi. Ik verwacht daarnaast dat ik ook de warming-up leid, om iedereen klaar te maken om te spelen. Ik weet niet of ik zelf nog mee ga spelen, maar ben waarschijnlijk wel de hele dag in Deventer."

Zuid-Korea

Fransen zag al veel meer van de wereld dan alleen de Koekstad, waarin hij opgroeide. Zo verbleef de pitcher vorige maand nog in Zuid-Korea voor het WK onder 18 jaar, waar Oranje als zevende eindigde. Hoewel Fransen er met het Nederlands team niet in slaagde in Azië de zogenaamde superronde, waarvoor de beste zes landen zich plaatsen, te bereiken, kijkt hij met voldoening terug op het toernooi.

,,Qua positie hebben we het best goed gedaan. De coach vertelde dat het hoogste wat Oranje onder 18 ooit haalde op het WK de zesde plek is. Dit is maar een plek lager. De vorige keer werd Nederland nog achtste. Ik ben dus wel tevreden. Daarnaast is er in Korea een heel andere cultuur. Dat was ook vet om mee te maken."

Andere cultuur

Volgende maand krijgt Fransen opnieuw de kans op te gaan in een andere cultuur. De pitcher, die afgelopen seizoen voor HCAW uitkwam op het hoogste Nederlandse honkbalniveau, reist dan naar de Verenigde Staten. Twee weken lang verblijft hij in Cincinnati. En niet om de toerist uit te hangen. Fransen tekende in mei van dit jaar een zesjarig contract bij Cincinnati Reds, waarvoor hij in de Minor League uit gaat komen.

,,Ik heb twee weken lang een soort first year camp, waarin we een persoonlijk programma gaan ontwikkelen. Honkbal is namelijk een zomersport. In de winter gaat daarom de focus op krachttraining. We gaan kijken wat ik nodig heb en wat ik kan verbeteren."

Lager pitje

School staat voor Fransen, die een vwo-diploma heeft, even op een lager pitje. De focus gaat op honkbal, in de jacht op zijn droom. ,,Ik wil Major League Baseball halen, het hoogste niveau, en daarin lang spelen. Niet dat je het haalt en de volgende dag weer weg bent, maar er een veteraan worden."

Deventer honkballer Fransen bijna in superronde op WK

 

Theoretisch kan het nog misgaan. Maar het heeft er alle schijn van dat Arij Fransen uit Deventer met het Nederlands team op het WK honkbal O18 in Zuid-Korea de superronde haalt. Daarin komen de beste zes landen uit.

 

 

Dat is voor het eerst in de historie van het Nederlandse honkbal. Fransen, die de komende zes jaar bij Cincinnati Reds in Arizona speelt, leverde een belangrijke bijdrage aan die noviteit. De jonge honkballer uit Deventer gooide als pitcher de cruciale wedstrijd tegen Australië uit en stelde zo de 4-3 overwinning veilig.

Nederland, dat in poule A van Zuid-Korea en Canada verloor en van Nicaragua won, moet nog wel het uitgestelde duel met China winnen om bij de eerste drie in de groep te eindigen en door te gaan naar de superronde. Gezien de resultaten van China tot dusver, lijkt dat een zekerheidje voor Fransen en co.

WK-poule overleven doel van Arij Fransen uit Deventer

 

HONKBALArij Fransen vertoeft ruim twee weken in Zuid-Korea. Niet voor een vakantie, maar voor het WK honkbal onder 18 jaar. Aan de hand van vier vragen blikt de pitcher uit Deventer vooruit op het toernooi.

 

 

Jullie openen het toernooi vrijdag tegen Zuid-Korea. Zijn jullie er klaar voor?

Arij Fransen: ,,Zeker. We hebben nog een paar trainingsdagen en dan zijn we helemaal klaar. Maar we zijn wedstrijdready, ik heb er zin in. Ik heb me laten vertellen dat voetbal hier de grootste sport is, maar het is een Aziatisch land, dus de invloeden van honkbal zijn er. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er op anderhalf uur rijden van ons hotel een groot honkbalstadion staat. In Nederland heb je dat niet.''

 

Hoe ziet de voorbereiding op het toernooi er uit?

,,Zaterdag zijn we hier al aangekomen, omdat het tijdverschil van zeven uur een paar dagen wennen is. De eerste dagen werd ik ook midden in de nacht wakker, nu ben ik redelijk gewend. De afgelopen dagen hebben we tegen twee lokale highschoolteams en het Spaanse team gespeeld, om in het wedstrijdritme te komen en om elkaar als team beter te leren kennen."

Wat verwacht je van het toernooi?

,,Zuid-Korea is met O18 vierde van de wereld, wij zevende. Maar als wij goed spelen, denk ik dat we altijd kans maken. Bij de O18 zijn de teams elk jaar verschillend. Spelers komen en gaan. Ik denk dat we de poule met Zuid-Korea, Canada, Nicaragua, China en Australië kunnen overleven, dan zitten we bij de eerste zes en moeten we tegen zware tegenstanders, bijvoorbeeld Japan en Amerika. We moeten een goede dag hebben om die te kunnen verslaan.''

Staat alles in het teken van honkbal of kun je ook nog iets van het land zien?

,,We zitten in Busan en zijn een paar keer de stad in geweest. We hebben al wel wat rond kunnen kijken, maar buiten de stad kunnen we niet echt wat zien. Wat mij opvalt, is dat het communiceren hier wat lastiger is. De Zuid-Koreanen spreken lang niet allemaal Engels en Koreaans leer je niet één, twee, drie. Maar de mensen zijn hier verder ontzettend aardig en respectvol."

Honkbaltalent Fransen tekent droomcontract bij Cincinnati Reds

NOS 27-05-2019

Arij Fransen maakte pas dit seizoen namens HCAW zijn debuut in de hoofdklasse, maar zoekt het nu al hogerop. De 18-jarige werper heeft een zesjarig contract getekend bij de Amerikaanse profclub Cincinnati Reds.

De jeugdinternational maakt nog dit seizoen de overstap. De weg naar de hoofdmacht van Cincinnati is echter lang. Fransen zal instromen bij een van de lagere teams in de organisatie van de Reds en zal zich de komende jaren omhoog moeten zien te werken om daadwerkelijk in de MLB, de hoogste Amerikaanse competitie, te spelen.

Bij de Reds wordt Fransen de vijfde speler met een Nederlands paspoort. Op dit moment spelen Chadwick Tromp, Calten Daal, Hendrik Clementina en Jonathan Willems in de organisatie van Cincinnati.

Didi Gregorius, huidig korte stop bij de New York Yankees, begon zijn profcarrière ook in de organisatie van de Reds.

Deventer honkballer Arij Fransen tekent Amerikaans profcontract

 

Net een week 18 en nu al op weg naar de Major League Baseball in de Verenigde Staten. De droom van de tegenwoordig in Amsterdam wonende Deventenaar Arij Fransen komt uit met een avontuur als prof in Amerika. ,,Ik begin op het laagste profniveau hoor, de Minor League. Daar komt amper iemand kijken.”

 

 

Maandagmiddag tekende hij in zijn ouderlijk huis een contract dat hem voor zes jaar verbindt aan de Cincinnati Reds in Arizona. ,,Wanneer ik daadwerkelijk naar Amerika ga, is nog even afwachten. Op 12 juni hoor ik of ik geslaagd ben voor mijn vwo-examen. Hoef ik geen herkansingen te maken, dan ga ik direct de reis boeken en stap ik zo snel mogelijk op het vliegtuig.”

Walhalla

De pitcher, die dit seizoen zijn debuut maakte in de Nederlandse hoofdklasse bij HCAW in Bussum, werd op de zaterdag voor Pasen gescout door medeondertekenaar Trey Hendricks. Of Fransen het zal schoppen tot het walhalla van de honkbalwereld, zal de komende jaren moeten blijken. ,,Het kan ook zijn dat ze eerder afscheid van me willen nemen, het is niet zo dat ik zes jaar de tijd krijg om me te bewijzen. Maar er spreekt wel vertrouwen uit, een contract voor zo’n lange tijd.”

Fransen verzorgt honkbalclinic bij The Eagles

 

Arij Fransen verzorgt donderdag een clinic bij honkbalclub The Eagles. De Deventenaar laat in zijn thuisstad vanaf 14.00 uur diverse kneepjes van het vak zien en legt het een en ander uit over sport.

 

Het talent Fransen werd afgelopen zomer in Italië met Oranje ongeslagen Europees kampioen honkbal. De Nederlandse onder 18-ploeg klopte in de finale in Grossetto Spanje (6-3). Het team van coach Eric de Bruin kwalificeerde zich met de gouden medaille ook voor het WK, dit jaar in Zuid-Korea. Fransen speelt clubhonkbal voor HCAW uit Bussum.

Fransen en Tromp winnen goud met honkbalteam

 

Arij Fransen uit Deventer en Jeandro Tromp uit Zwolle zijn met Team Kingdom of the Netherlands ongeslagen Europees kampioen honkbal geworden. Het U18-team was in Grossetto in de finale sterker dan Spanje (6-3).

 

 

Tromp had met drie punten een groot aandeel in de score van het Nederlands team. Fransen kwam als tweede werper op de heuvel en zag dat de wedstrijd via een dubbelspel werd beslist.

Nederland plaatste zich voor de finale door aartsrivaal Italië van het veld te blazen (12-2). Het team van coach Eric de Bruin kwalificeerde zich met de gouden medaille tevens voor het WK, volgend jaar in Zuid-Korea.

Honkballer Fransen met Jong Oranje naar het EK

 

Arij Fransen is geselecteerd voor Jong Oranje. De honkballer uit Deventer gaat met het nationale team naar het EK in Italië.

Eerst reist de 16-jarige pitcher op 1 juli met de ploeg naar Regensburg in Duitsland, waar Jong Oranje een laatste trainingskamp heeft. Van daaruit vliegt de honkbalselectie naar Italië, voor het Europees kampioenschap in Grosseto.

Daar begint Nederland op maandag 9 juli tegen Groot-Brittannië, twee dagen later is Tsjechië de opponent. Donderdag 12 juli en vrijdag 13 juli moeten Frankrijk en Oekraïne verslagen zien te worden, waarna op zaterdag de halve finales zijn. Zondag is de eindstrijd van het EK.

Honkballer Arij Fransen geniet in Spanje met Jong Oranje

 

Honkballer Arij Fransen is na een stage van een week met Jong Oranje in Barcelona weer teruggekeerd op Deventer bodem.

De 16-jarige pitcher speelde voor de ogen van scouts uit de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) zeven oefenwedstrijden met het zogenoemde AAA-team. Daarvan werden er vijf gewonnen, er werd een keer gelijkgespeeld en één duel ging verloren.

Gedreven

Fransen: ,,Tussen de wedstrijden door trainden we op het veld dat op een kwartier rijden van ons hotel lag. Het niveau lag hoog, iedereen was supergedreven en alles was uitstekend geregeld, net als het weer."

Het uitje was niet alleen bedoeld om de jonge sterren van de Nederlandse honkbalwereld een kans te geven om zich te bewijzen, het scoutingsapparaat van de MLB zat de jonge hardhitter boven op de nek.

Thuisplaat

,,Of ik ze gezien heb? Nou, die waren niet te missen. Ze zaten direct achter de thuisplaat op de tribune."

De Deventenaar, die in de overgangsklasse uitkomt voor het tweede team van HCAW in Bussum, start de reguliere competitie komende vrijdag met een uitwedstrijd tegen de Amsterdam Pirates.

Honkballer Arij Fransen ligt op miljonairskoers

 

Komt de bestbetaalde Nederlandse sporter van 2028 uit Deventer? Als het aan de 16-jarige Arij Fransen ligt wel.

 

De honkballer, die komend seizoen zijn debuut in de Nederlandse hoofdklasse hoopt te maken, zou graag in de voetsporen treden van Kenley Jansen, de pitcher van LA Dodgers. ,,Voor iedere bal die hij gooit, krijgt hij 20.000 euro, zo hebben ze uitgerekend."

Fransen was 3 toen hij in het kielzog van broer Jelle zijn eerste stappen op het veld van de Deventer honk- en softbalvereniging The Eagles zette. ,,Hij mocht kiezen welke sport hij wilde beoefenen. Met mijn ouders ging ik dan mee, zij waren in de beginjaren ook mijn coaches."

 

Toptrainer

Op zijn 8e kreeg zijn latente talent een boost, professioneel honkbaltrainer Eric de Vries zag de jongeling aan het werk tijdens een toernooi en nam hem onder zijn hoede. ,,Ik was 10 toen Robur'58 uit Apeldoorn met hun aspirantenteam de weg naar de top in wilde slaan. Vanuit de hele regio meldden zich spelers, binnen korte tijd konden ze ruim twee teams op de been brengen."

Twee jaar later, de basisschool was voltooid, begon hij aan het grote werk. ,,Ik ben toen naar het Comenius College in Hilversum overgestapt om daar het vwo te gaan volgen. Het is een LOOT-school, je kunt daar je schoolopleiding combineren met topsport. Na schooltijd pak ik om half vier de trein naar Bussum. Vanaf het station stap ik op de fiets naar het honkbalveld van HCAW, waar om 17.00 uur de training begint. Om kwart over acht ben ik weer thuis. Het eerste halfjaar was ik gesloopt als ik thuiskwam. Liggen op de bank, wachten op het eten. Het was wennen."

Ontberingen

De ontberingen en inspanningen waren niet voor niets, hij mocht zich aansluiten bij Scimitars, de honkbalacademie van Midden-Nederland. Sinds twee jaar richt hij zich op zijn specialisme: pitchen. ,,De leukste positie, je staat de hele tijd in het spel."

De werper, die voor de reserves van HCAW speelt, mag zich vanaf 21 maart in Barcelona gaan bewijzen als pitcher van Jong Oranje, tijdens een internationaal toernooi waar scouts uit de Verenigde Staten hún slag hopen te slaan. ,,De Amerikaanse Major League Baseball (MLB) financiert opleidingsteams als de Scimitars. Dat doen ze op voorwaarde dat er minimaal één speler per jaar doorstroomt naar een profclub in de VS."

Dat kan maar zo die rustige, ingetogen jongen uit de Koekstad zijn. ,,Ho ho, wacht even, zo snel gaat het gelukkig allemaal ook weer niet", grijpt vader Frank in. ,,Eerst zijn diploma halen. Op zijn vroegst zal hij in het voorjaar van 2020 die kant opgaan."

Droom

Voor nu is er nog veel te leren op de Nederlandse velden en tijdens toernooien in het buitenland. ,,Ik ben niet snel tevreden. Dat ben ik pas als ik zelf niet meer kan bedenken wat ik fout heb gedaan. Maar Amerika, ja. Dat is mijn droom."

Miljonair worden, het eerste geld heeft hij al gereserveerd. ,,Mijn ouders terugbetalen." Pa knikt instemmend, graag zou hij met zoonlief eens een kijkje nemen in de grootste honkbalcompetitie van de wereld. ,,Maar ja, dat kost wel wat hé. De sport kost ons, alles bij elkaar, nu al 600 euro per maand."